ANO Bads Bērnu tiesības Cilvēka cieņa Cilvēka orgānu tirdzniecība Cilvēktiesības Cilvēktiesību gids Cilvēktiesību izglītība Cilvēktirdzniecība Dati Demokrātija Dezinformācija Diskriminācija Droša vide Dzimumu līdztiesība ECK ECSR ECT Eiropas Komisija Eiropas Padome Eiropas Parlaments Eiropas Savienība Eiropas Savienības Pamattiesību harta Eiropas Sociālā harta Enerģētika ES EST GDPR Ģimene Humanitārās tiesības ICC ICJ Ieslodzījuma vietas Ilgtspējīga attīstība Imigrācija Integrācija Interneta starpnieki Internets Invaliditāte Īpašuma tiesības Izglītība Jaunatne Jaunrades brīvība Karš Kibernoziedzība Kibervardarbība Klimata krīze Konkurss Korupcija Kriminālprocess Laba pārvaldība Labvēlīga vide LGBT LU Mājokļa un korespondences neaizskaramība Mākslīgais intelekts Mediji Medijpratība Migrācija Minoritātes Nabadzība Naida runa Necilvēcīgas vai pazemojošas izturēšanās aizliegums Nodarbošanās brīvība Patvērums Personas dati Pilsoniskā sabiedrība Preses brīvība Rase Reliģijas brīvība Sabiedrības līdzdalība Satversmes tiesa SCOTUS Seksuālā ekspluatācija Seniori Sievietes Sociālās un ekonomiskās tiesības Sociālie tīkli Spīdzināšanas aizliegums Taisnīga tiesa Tehnoloģijas Tiesības uz brīvību un drošību Tiesības uz dzīvību Tiesības uz īpašumu Tiesības uz privāto dzīvi Tiesībsargs Tiesiskā vienlīdzība Tiesu varas neatkarība Trauksmes celšana Ukraina UNESCO Uzņēmējdarbība Valsts dienests Vārda brīvība Vardarbība Vēlēšanas Veselība Vides piekļūstamība Vides tiesības Viendzimuma laulība Viendzimuma pāru aizsardzība Vienlīdzīgas iespējas Žurnālisms Rādīt visas tēmas

Apbalvojums

2019. gada Saharova balvu piešķir cīnītājam par minoritāšu tiesībām Ķīnā

2019. gada 24. oktobrī Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju konference paziņoja, ka šī gada Saharova balva tiek piešķirta uiguru cilvēktiesību aizstāvim, ekonomikas profesoram Ilhamam Tohti.

Sakharov Prize

Laureāta stāsts

Šobrīd Tohti kungs Ķīnā izcieš 2014. gadā piespriesto mūža ieslodzījumu par “separātismu”. Eiropas Parlamenta vadītājs Davids Sasoli balvas pieguvēja pasludināšanas brīdī aicināja Ķīnas valdību nekavējoties atbrīvot Ilhamu Tohti, norādot uz sprieduma nepamatotību un lūdzot ievērot minoritāšu tiesības. Pirms apcietināšanas Ilhams Tohti bija viens no vadošajiem uiguru intelektuāļiem, kas izveidoja mājaslapu Uighur Online un citos veidos mēģināja stiprināt Ķīnas musulmaņu minoritātes uiguru pozīciju valstī, aicinot tiem piešķirt lielāku reģionālo autonomiju un praksē piemērot diskrimināciju aizliedzošos likumus. Kā norādījusi organizācija Human Rights Watch, savas darbības ietvaros Tohti “konsekventi, drosmīgi un nepārprotami mierīgi iestājās par labāku sapratni un dialogu starp dažādām kopienām un ar valsti". Līdz ar Tohti arestu viņa izveidotā mājaslapa tika slēgta. 

Ilhamam Tohti šogad piešķirta vēl viena no Eiropas galvenajām cilvēktiesību balvām — Eiropas Padomes Vaclava Havela apbalvojums — par “būšanu visas Uiguru tautas balsij”. Šo balvu Ilhams Tohti dala ar cilvēktiesību aktīvistu grupu Youth Initiative for Human Rights, kas cīnās par Balkānu iedzīvotāju vienotību. ASV likumdevēji bija izvirzījuši Tohti arī Nobela Miera prēmijai.

Uiguru liktenis Ķīnā

Uiguri ir Ķīnas turku valodā runājošā musulmaņu minoritāte. Īsu brīdi uiguri bija pasludinājuši savas valsts neatkarību. 1949. gadā Komunistiskā Ķīna pilnībā pārņēma kontroli reģionā.

Pašlaik pret uiguriem tiek īstenots kulturālais genocīds, mēģinot iznīcināt to valodu, literatūru, kultūru un pašapziņu. Šī tautas iznīcināšana notiek, arestējot uiguru intelektuāļus, iznīcinot to grāmatas, koncentrācijas nometnēs ieslogot vairāk kā miljonu cilvēku un uiguru bērnus nošķirot no to vecākiem ar piespiedu dzīves vietu ķīniešu bāreņu namos. Ilgu laiku koncentrācijas nometņu eksistence tika noliegta. Tagad Ķīnas valdības pārstāvji, par spīti nometinājuma vietās izmantotajai asaru gāzei un elektrošoka aparātiem, tās dēvē par “darba treniņu nometnēm”, kas ļaujot uiguriem integrēties Ķīnas darba tirgū. Uiguru dzīvesvietā — Ķīnas ziemeļrietumos — ir izveidota arī ļoti visaptveroša novērošanas sistēma, kas apvieno augstas izšķirtspējas seju atpazīšanas kameras, WiFi signālu analizētājus un policijas mājas vizītes. Kā norādīts medijos, kopš 2014. gada — Ilhama Tohti aresta — uihuru situācija Ķīnā ir vēl vairāk pasliktinājusies.

Īss ieskats balvas piešķiršanā

Kā jau rakstījām pagājušajā gadā, par godu krievu disidentam Andrejam Saharovam nosauktā Saharova balva par domas brīvību (angļu valodā The Sakharov Prize for Freedom of Thought) godina personas un apvienības, kas savu dzīvi veltījušas cilvēktiesību aizstāvībai un domas brīvībai.

Šogad Saharova balvai bija izvirzīti trīs finālisti: Marielle Franku, virsaitis Raoni un Klaudelisa Silva dus Santusa, kas kopīgi cīnījās par cilvēktiesībām un vides aizsardzību Brazīlijā, studentu grupa no Kenijas The Restorers, kas izveidoja lietotni i-Cut, lai palīdzētu meitenēm cīnīties pret sieviešu dzimumorgānu kropļošanas (SDK) tradīciju un savlaicīgi vērsties pēc palīdzības, un Ilhams Tohti. Kā jau vienmēr, katra no šīm aktīvistu grupām un indivīdiem būtu pelnījuši iegūt balvu. Iespējams, ka balva piešķirta tieši uiguru pārstāvim, lai pievērstu sabiedrības un politiķu uzmanību noziegumiem pret šo tautu, kas par spīti 2019. gada 10. jūlijā 20 valstu parakstītajai pret Ķīnu vērstajai kritikas vēstulei, vēl nav pietiekami zināmi un nosodīti.

2018. gadā Saharova balva tika piešķirta Ukrainas kinorežisoram Oļegam Seņcovam.

Raksts ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild raksta autors saskaņā ar Cilvēktiesības.info lietošanas noteikumiem.